Žiri

DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM

Fred Breinersdorfer, pisac i producent

fred-breinersdorfer2

Nagrađivani pisac koji osim romana i kratkih priča piše i za film, televiziju, kazalište i radio. Njegov opus uključuje dugačak popis romana, kratkih priča, kazališnih produkcija, radio drama i filmova. Bio je predsjednik Udruge njemačkih pisaca (VS), a član je i njemačkog ogranka udruge P.E.N. i Njemačke filmske akademije. Osvojio je Njemačku filmsku nagradu i nagradu Adolf Grimme Gold. Svjetsku je slavu stekao kao scenarist i koproducent filma Sophie Scholl: posljednji dani, nominiranog za Oscara.

Andreas Dresen, redatelj

andreas-dresen2

Andreas Dresen jedan je od najcjenjenijih i najuspješnijih suvremenih njemačkih redatelja čija je karijera uzletjela nakon pada Berlinskog zida. Od 1992. radi kao filmski, televizijski i kazališni scenarist i redatelj. U filmografiji bogatoj raznolikim i nagrađivanim naslovima ističu se Noćni likovi (1998.), Policajka (2000.), Pečenjarnica (2002.), Ljeto na balkonu (2005.) i Zaustavljeni (2011.). Njegov najnoviji film Dok smo sanjali
(2016.) prikazan je u konkurenciji ovogodišnjeg Berlinalea.

Mira Staleva, zamjenica direktora Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji

mira-staleva2

Mira Staleva u posljednjih se 20 godina bavila različitim područjima audiovizualnog svijeta. Zamjenica je direktora filmskog festivala u Sofiji i voditeljica koprodukcijskog sajma Sofia Meetings. Radi u konzaltingu, razvoju, produkciji, distribuciji i izlaganju, što su osnovne aktivnosti tvrtke Art Fest d.o.o. Godine 2016. bila je koproducentica filma Kralj Belgijanaca redateljskog para Woodworth–Brosens koji je premijerno prikazan u Veneciji. Članica je Europske filmske akademije i selekcijskog odbora nagrade LUX.

KRATKOMETRAŽNI IGRANI FILM I KOCKICE

Daina O. Pusić, redateljica

daina-o-pusic2

Hrvatska spisateljica i redateljica s londonskom adresom. Studirala je FTV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a zatim i na London Film School. 2013. dobila je nagradu Jelena Rajković za najboljeg mladog redatelja/icu do 30 godina starosti. Njezin kratki film Zvjerka prikazan je na više od 20 festivala, te je osvojio brojne nagrade, uključujući i Zlatna kolica na ZFF-u, Posebno priznanje žirija na Slamdanceu i nagradu za najbolji kratkometražni film u Los Angelesu. Trenutno radi na svom prvom dugometražnom filmu.

Nora el Hourch, redateljica

nora-el-hourch

Nora el Hourch je francuska scenaristica i redateljica. Pisati je počela još u mladosti, no ozbiljnije se pisanjem počela baviti tek kasnije. Njezin prvi kratkometražni film Nekoliko sekundi prikazan je na Zagreb Film Festivalu 2015. godine gdje je za njega osvojila i Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film. Njezini naredni projekti uključuju drugi kratkometražni film, a trenutačno piše scenarij i za dugometražni film.

Vanja Kaluđerčić, festivalska selektorica

vanja-kaludjercic

Savjetnica i selektorica različitih filmskih festivala, uključujući Filmski festival u Motovunu, Human Rights Film Festival, CPH:- DOX i Sarajevo Film Festival. 2008. godine zaposlila se u Uredu za koprodukciju u Parizu, a radila je i kao voditeljica sajmova za projekte u nastajanju u Parizu i na Europskom filmskom festivalu Les Arcs. Trenutačno je članica komisije za selekciju filmova za Cinéma du Réel u Parizu, a vodi i forum Holland Film Meeting u sklopu Nizozemskog filmskog festivala u Utrechtu.

PONOVNO S NAMA

Tomislav Pavlic, montažer (HDFD)

tomislav-pavlic_photo

Rođen 1973. u Zagrebu. Diplomirao je filmsku i TV montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U filmografiju ubraja 15 dugometražnih igranih filmova (Zvizdan D. Matanića, S one strane Z. Ogreste) te nekoliko kratkih i dokumentarnih filmova i televizijskih serija (Patrola na cesti Z. Jurića i Novine D. Matanića). Za svoj rad osvojio je tri Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu i dvije nagrade za montažu na Danima hrvatskog filma. Član je Hrvatskog društva filmskih djelatnika i Europske filmske akademije.

Jure Pavlović, redatelj (DHFR)

jure-pavlovic_photo2

Rođen 1985. u Splitu. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Sudjelovao je u raznim međunarodnim filmskim radionicama kao što su Berlinale Talents, Sarajevo Talent Campus, Sources 2 i Radionice Maia. Njegovi kratki igrani filmovi prikazani su na nekoliko stotina festivala, uključujući Berlinale i Clermont-Ferrand te su višestruko nagrađivani. Njegov film Piknik prvi je većinski hrvatski film koji je osvojio Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film.

Vanja Sremac, producentica (HRUP)

vanja-sremac_photo2

Rođena je u Zagrebu gdje je 2009. diplomirala na Odsjeku produkcije Akademije dramske umjetnosti. Radila je u kazalištu, za Teatar EXIT – Odjel organizacije i promocije, Eurokaz, Festival svjetske književnosti, a organizirala je i kazališne turneje. Od 2007. do 2009. godine radila je kao izvršna producentica Motovun Film Festivala. 2009. godine postala je viša stručna savjetnica u Odjelu za promociju i plasman Hrvatskog audiovizualnog centra, a kasnije i u Uredu ravnatelja HAVC-a. Članica je HRUP-a.

PLUS

Lucija Katarina Šešelj

Imam 17 godina i pohađam Klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Volim film i kazalište, bavila sam se lutkarstvom u ZKM-u, sudjelovala u projektu Ragusini u Dubrovniku i pohađam nastavu filmske umjetnosti u kinu Tuškanac. Bila sam članica žirija mladih na 21. reviji mladeži i 9. Four River Film Festivalu. S filmom Tarek koji je nastao na nastavi Filmologije sudjelovala sam na Smotri hrvatskog školskog filma u Velikoj Gorici.

Maja Oskoruš

Sedmu umjetnost volim od malih nogu. Sjećam se prvih odlazaka u kino. Stara dvorana Centra za kulturu, miris ustajalog zraka, lagano rasklimane stolice i ponekad hladnija dvorana zimi nisu me spriječili da pogledam raznolik filmski repertoar. Najviše volim nekomercijalne filmove. Svakodnevno nastojim pogledati minimalno jedan film, a svoje uživanje u filmu upotpunjujem sudjelovanjem u događanjima filmskih festivala..

Luka Premer

Učenik sam Privatne umjetničke gimnazije. Velik sam ljubitelj filmova, najviše iz razdoblja devedestih pa do danas, ali sviđaju mi se i stariji filmovi među kojima bih izdvojio njemački film M. Ljubitelj sam filma jer je film najbolji način kojim se čovjek može izraziti, što sam i sam napravio u nekoliko svojih filmova. Iznimna mi je čast, ali i zadovoljstvo, sudjelovati u žiriju programa PLUS.

Marta Grubačević

Pohađam četvrti razred Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu. U svoje slobodno vrijeme samo tražim filmove koje još nisam pogledala i ne mogu izdvojiti koji mi je žanr najdraži. Biti član ovakvog žirija ima stvarno samo pozitivnih strana i veselim se što sam dobila priliku biti njegova članica.

Darija Matagić

Pohađam drugi razred XVIII. gimnazije. Svake godine dolazim na ZFF te se veselim što ću ove godine sudjelovati na malo drugačiji način. U školi kao fakultativni predmet slušam filmsku umjetnost, a sudjelujem i u ciklusima Nastave filmske umjetnosti u kinu Tuškanac. Smatram da je ovo odlična prilika da usavršim svoje znanje i naučim nešto novo.